Ποιο το Φρόνημα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου;
Κυριακή 29 Αυγούστου 2021. Ι’ Κυριακής Ματθαίου. Εορτή της Ορθοδοξίας: Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Η Οσία Θεοδώρα η εξ Αιγίνης. Ευαγγέλιο: Κατά Μάρκον στ΄ 14-30. Ο θάνατος του Ιωάννη του Βαπτιστή. Ο χορτασμός των πέντε χιλιάδων. Απόστολος: Επιστολή Αποστόλου Παύλου – Πράξεις Αποστόλων, ιγ΄ 25-33. Στην Αντιόχεια της Πισιδίας.
Αποστολικό Κήρυγμα
«Τι να με υπονοείτε είναι; Ουκ ειμί, αλλ’ ιδού έρχεται μετ’ εμέ ου ουκ ειμί άξιος το υπόδημα των ποδών λύσαι».
(Ποιος νομίζετε ότι είμαι; Δεν είμαι εγώ ο Μεσσίας, αλλά ιδού, ύστερα από εμένα έρχεται εκείνος, του οποίου εγώ δεν είμαι άξιος να λύσω το υπόδημα των ποδών).
Αγαπητοί μου αδελφοί.
Σήμερα μας προβάλλει ο Απόστολος Παύλος μέσα από την Αποστολική περικοπή με γλαφυρό τρόπο την μορφή του Προδρόμου, του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή. Για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής αλλά και για κάθε εποχή είναι μεγάλος. Ο Χριστός τον αποκάλεσε και τον ανακήρυξε «μείζονα υπέρτερον των προφητών». Τον είπε ότι είναι ο μεγαλύτερος άνδρας, από όλους τους άνδρες που είχαν γεννήσει μέχρι τότε οι γυναίκες. Τόσο μεγάλος, μέγιστος και μείζων των προφητών και υπέρτερος όλων των Αγίων ο Άγιος Ιωάννης. Και αυτό, γιατί δεν υπήρξε μόνο προφήτης αλλά ήταν και η κατακλείδα των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος υπήρξε αυτός που Βάπτισε τον Χριστό. Είναι εκείνος που προφήτευσε τον ερχομό Του και εκείνος που άκουσε τη φωνή από τον ουρανό, που βεβαίωνε του Χριστού την υιότητα. Αυτός μαρτύρησε και έδειξε στους ανθρώπους τον Υιό του Θεού και Θεό με το θεόπνευστο λόγο του «Ίδε ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου».
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, υπήρξε και είναι μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας. Είναι αληθινός Άγγελος επί της γής, όσιος, ερημήτης και αυστηρός ασκητής, έζησε στην έρημο του Ιορδάνου, πράγματι αγγελική ζωή. Ποια ήταν η ενδυμασία του; Ένα τρίχινο μάλλινο ένδυμα από τρίχα καμήλου «και ζώνη δερματίνη περί την οσφύν αυτού». Ποια ήταν η τροφή του; Ακρίδες και μέλι άγριο. Που έμενε; Ποια η κατοικία του; Στα σπήλαια της ερήμου και σε βράχια μέσα στη γη. Εκεί ζούσε ως τέλειος ασκητής, πραγματικός άγγελος του θεού. Εκεί, στην έρημο του Ιορδάνου παρουσιάστηκε στον Ισραήλ, προφήτης του Θεού και κήρυκας της μετανοίας, πρόδρομος και Βαπτιστής του Χριστού. Εκεί πήγαιναν τα πλήθη των Ιουδαίων και των Ιεροσολυμιτών για να θαυμάσουν το μεγάλο άνδρα και πύρινο προφήτη, να ακούσουν το κήρυγμα του, να βαπτιστούν το βάπτισμα του, να ετοιμαστούν για την υποδοχή του Μεσσία Χριστού. Εκεί πήγε και ο Χριστός για να βαπτιστεί από τον Ιωάννη στον Ιορδάνη ποταμό και εμφανίζεται δημόσια στον Ισραήλ για να αρχίσει επίσημα το έργο Του.
Γι’ όλα αυτά, τα μεγάλα, τα μέγιστα χαρίσματα του, δηλαδή ότι είναι μεγάλος και μέγιστος και μεγαλύτερος πάντων ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής και Πρόδρομος. Ο σημερινός Απόστολος της εορτής του, περιέχει την αρχική ότι, ο Άγιος Ιωάννης δεν είναι ο Χριστός, όπως πολλοί από τους Ιουδαίους και Ιεροσολυμήτες νόμιζαν. Ξεχωρίζει τα δύο πρόσωπα του Χριστού που ήρθε στον κόσμο για να σώσει τον κόσμο. Και του Αγίου Ιωάννου, ως Πρόδρομου του Χριστού, να ανοίξει τον δρόμο για τον ερχομό του Μεσσία. Ο Άγιος Ιωάννης δεν είναι ο Μεσσίας. Έλεγε ότι ο Μεσσίας θα έρθει μετά από αυτόν, και σε αυτόν θα έπρεπε να πιστέψουν και να ακούσουν.
Ο Άγιος Ιωάννης έλεγε σε όλους, μην έχετε τέτοια ιδέα για εμένα. Όχι, δεν είμαι εγώ ο αναμενόμενος, δεν είμαι εγώ ο Χριστός. Ο Μεσσίας, ο Χριστός έρχεται μετά από εμένα, τώρα μετά από λίγο θα φανεί σε όλους μας. θα τον δούμε όλοι μας. Εκείνος είναι, όχι εγώ. Εκείνος είναι ο μεγάλος, ο άξιος, ο Δεσπότης. Εγώ μπροστά Του δεν είμαι τίποτα. Ένας δούλος μικρός, ευτελής, ταπεινός, τόσο μικρός, τόσο ανάξιος, ώστε δεν είμαι άξιος να λύσω το υπόδημα των ποδών Του. Εκείνος λοιπόν είναι η τιμή, σε εκείνον η δόξα, η προσκύνηση και η λατρεία. Ο Άγιος Ιωάννης είναι τόσο ταπεινός που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πάρει την τιμή του άλλου, του Χριστού δηλαδή. Δεν δέχεται, έστω και από παρεξήγηση, έστω και αν δεν τη ζητεί, δεν την δέχεται, αξία που δεν του ανήκει. Έχει αυτογνωσία των πράξεων του και του λόγου του. Έχει συνείδηση, το ποιος είναι και τι του πρέπει. Έχει μέσα του βαθειά συναίσθηση της ανθρώπινης ευτέλειας του, καίτοι γνωρίζει ότι είναι από το Θεό προφήτης και του Υιού Του Πρόδρομος και Βαπτιστής. Ο Άγιος Ιωάννης έχει συναίσθηση του εαυτού του, γι’ αυτό και έχει απεριόριστη ταπείνωση και βαθειά ταπεινοφροσύνη, πλήρη αυταπάρνηση. Αυτή είναι η λαμπροτέρα αρετή του, η μεγάλη του αξία, η ουράνια αίγλη του και τιμή.
Αδελφοί μου.
Τι μεγάλο πράγμα η ταπεινοφροσύνη!!! Τι μεγάλη αρετή!!! Τι μεγάλο προτέρημα γι’ αυτόν που τη γνωρίζει καλά και σε βάθος!!! Γι’ αυτή την μεγάλη ταπεινοφροσύνη μας διδάσκει και μας δείχνει με το παράδειγμα του ο σημερινός εορταζόμενος Άγιος. Δεν είναι λίγο πράγμα αυτό. Ένας Άγιος όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής. Ας το έχουμε, λοιπόν, και το φρόνημα και της ταπεινώσεως το βίωμα. Να είμαστε επιγνώμονες του εαυτού μας. Να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και τι μας αξίζει, που βαδίζουμε και που πηγαίνουμε. Ποιοι είμαστε;;; Να κάνουμε αυτοκριτική στον εαυτό μας. Να συναισθανώμαστε ότι είμαστε άνθρωποι, άνθρωποι πήλινοι και θνητοί, άνθρωποι ευτελείς και αμαρτωλοί, μεγάλοι αμαρτωλοί! Αυτό το φρόνημα, το αληθινό για τον εαυτό μας πρέπει να έχουμε όλοι μας. Αυτό το φρόνημα είχε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής και να μην το έχουμε εμείς οι αμαρτωλοί;;; Να μένουμε λοιπόν ταπεινόφρονες και ταπεινοί, στο νου και στην καρδιά μας. Αμήν!
π. Ι.Ε.