Η Πνευματική Κατάρτιση με τη Χάρη του Θεού, Αγώνας Ζωής και Παραδείσου Διαβατήριο.
Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019. Κυριακή μετά τα Φώτα. Εορτή της Ορθοδοξίας: Οι Άγιοι Έρμυλος και Στρατόνικος. Ο Όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλυβίτης. Ο Όσιος Ιάκωβος Επίσκοπος Νισίβεως. Η Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου της Μεσοπαντητίσσης εν Κρήτη. Ευαγγελική Περικοπή Κατά Ματθ. δ΄12-17, η αρχή της διακονίας στη Γαλιλαία. Απόστολος προς Εφεσ. δ΄7–13, η ενότητα του Σώματος του Χριστού.
Το Κήρυγμα
«Προς τον καταρτισμόν των αγίων….»
Αγαπητοί μου αδελφοί.
Ο Λυτρωτής και Κύριος μας ίδρυσε την Εκκλησία Του στη γη για μας. Μοίρασε πλούσια τις δωρεές Του. Ανέδειξε και έδωσε μέσα σ’ αυτή τους Αποστόλους και τους Προφήτες που θα παρουσιάσουν τα λόγια του Θεού. Επίσης έδωσε τους κήρυκες του Ευαγγελίου, τους ποιμένες και διδασκάλους, που θα καθοδηγούν τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί τους Χριστιανούς.
Όλα αυτά μας τα τονίζει στη σημερινή αποστολική περικοπή ο απόστολος Παύλος, μας τα έδωσε για ένα μεγάλο σκοπό: «προς τον καταρτισμόν των αγίων». Δηλαδή για να καταρτίζονται, να οικοδομούνται πνευματικά, να προοδεύουν και να τελειοποιούνται στην αρετή οι πιστοί στη χριστιανική ζωή. Και για να το πετύχουμε αυτό τον πνευματικό καταρτισμό μας τι χρειάζεται;
Πάνω απ’ όλα χρειάζεται να καταλάβουμε ότι πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά αυτή την υπόθεση του πνευματικού μας καταρτισμού. Ο χριστιανικός μας καταρτισμός είναι πολύ σπουδαία υπόθεση. Δεν είναι ένα παιχνίδι ούτε μια ψυχαγωγία. Είναι σκληρή εργασία, συνεχής και εντατική πάνω στον εαυτό μας. Τις περισσότερες φορές ο εαυτό μας αντιστέκεται, γλιστράει, μας ξεγελάει. Γι’ αυτό και ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει: «Μετά φόβου και τρόμου», εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε τη σωτηρία μας. Είναι ο πρώτος και ο κύριος σκοπός της ζωής μας. Χρειάζεται λοιπόν, να επισημάνουμε τα αδύνατα σημεία που έχει. Και τότε με υπομονή και επιμονή, αλλά και με αυστηρή αυτοκριτική να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην διόρθωσή Του.
Στη προσπάθειά μας αυτή, πολύ θα μας βοηθήσει η παρουσία και βοήθεια πνευματικών αδελφών. Εμείς φυσικά θα προσπαθούμε με όλες τις δυνάμεις, χωρίς να υπολογίζουμε κόπους και θυσίες για τον καταρτισμό μας. Θα κάνουμε ότι μπορούμε. Όμως πάντοτε υπάρχει ο υποκειμενικός παράγοντας. Δηλαδή τον εαυτό μας τον δικαιολογούμε πολλές φορές και του χαριζόμαστε. Και δεν πρέπει πολλές φορές.
Είναι ανάγκη λοιπόν, να ζητάμε τη βοήθεια και να δεχόμαστε τις υποδείξεις πνευματικών αδελφών. Αυτοί, μας βλέπουν πιο αντικειμενικά και γι’ αυτό πιο σωστά. Ακόμη θα πρέπει να τονίσουμε, πως είναι απαραίτητοι για τον πνευματικό μας καταρτισμό, οι ποιμένες και διδάσκαλοι της εκκλησίας. Οι συνετοί και σώφρονες πνευματικοί οδηγοί. «οι αληθεύοντες εν δόγμασι και βίω και λόγω».
Γι’ αυτό και ο στρατηγός του πνευματικού αγώνα, ο απόστολος των Εθνών Παύλος, τονίζει την ανάγκη ποιμένων και διδασκάλων «προς τον καταρτισμόν των αγίων». Και όχι μόνο τονίζει, αλλά όπως γράφει στους Θεσσαλονικείς, παρακαλούμε νύκτα και ημέρα τον Θεό να φέρει τις περιστάσεις να δούμε το πρόσωπό σας «και καταρτίσαι τα υστερήματα της πίστεως υμών» ( Α’ Θες. γ΄10).
Αγαπητοί μου αδελφοί.
Δεν φτάνει μόνο η προαίρεση του ανθρώπου για τον καταρτισμό του. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η Χάρη του Θεού. Χωρίς αυτή τίποτε δεν γίνεται. Ο Κύριος είχε τονίσει: «χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν», (Ιω. ΙΕ΄ 5).
Η θεία Χάρη, μας δίνεται με τη συμμετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Είναι απαραίτητη για τον πνευματικό μας καταρτισμό. Παίρνουμε μ’ αυτή, τη θεία βοήθεια και νικάμε τα πάθη και τις αδυναμίες μας. Νικάμε τον ίδιο τον πονηρό.
Ας ζητάμε τη θεία Χάρη με θερμή προσευχή. Ας την παίρνουμε τακτικά με τα άγια Μυστήρια. Και ας προσφέρουμε όλη μας τη θέληση και την προσπάθειά μας στον Κύριο για τον πνευματικό μας καταρτισμό. Αμήν!
Π.Ε.Ρ.